lupus

5 april, 2021

Årets Stabijhoun 2020 utsedd!

Det som hände förra året kan inte undgått någon:
Klubben har efter alla år fått en riktig Champion,
som med sina – inte bara en utan två – Championtitlar
kommer att gå till rasens historia.
Nadites La Roux blev 2020 klar JCH samt SUCH.

La Roux – Årets Stabijhoun 2020

”Vill Ni se en stjärna, se på mig
Ni får mycket gärna, se på mig”
(Zarah Leander 1955)

Vad passar bättre än denna gamla populära sång till SE23910/2012 SE JCH, SEUCH, SEVCH, BPH Nadites La Roux med ägare Karin och Henrik Ehweiner!


Henrik Ehweiner, Nadites La Roux och
Karin Ehweiner.

Rasen kom från Nederländerna till Sverige först under 1990 talet. Det var en gårdshund som ofta jagade självständigt, speciellt mullvad – vars skinn gav den lilla bonden lite mer pengar i plånboken. Här fanns större marker, annan typ av jakt – det gällde att ta vara på jaktlusten.

Först i oktober 2020 lyckades ekipaget, med husse Henrik, uppnå det säkert många velat ha: de tog sitt sista 1:a pris i elitklass och jaktprovschampionaten, SE JCH, var ett faktum. För jaktprovschampionat krävs två 1:a pris i elitklass utdelade av minst två domare och varav minst ett på sådant prov där fågel får fällas.

La Roux vid ett av sina 1:a pris.

Att hunden dessutom höll måttet exteriört gav henne även ett Svenskt Utställningschampionat, SE UCH. För att få det krävs tre certifikatkvalitetspriser (Ck) erhållna i jaktkonkurrensklass (jkk) i Sverige utdelade av minst två domare.

La Roux är den första hunden i rasens historia att få båda dessa två titlar – SE JCH samt SE UCH.
Jag tror även, att hon är först att bli jaktchampion i världen. Jag vet någon Stabijhoun som gjort VGP i Tyskland, men detta klassas inte som championat, även om det är det svåraste provet där, med många olika discipliner.

La Roux har även viltspårschampionat, SE VCH, eftersom hon har tre 1:a pris i öppen klass, utdelade av minst två domare.


Nadites La Roux och husse Henrik Ehweiner i fjällen.

Vandringspriset Årets Stabijhoun var från början tänkt att användas till andra utmärkelser, till exempel agility, nosework och lydnad, eftersom jakt har andra vandringspriser. Men då La Roux med sina tre championat och dessutom ett rastypiskt och bra mentaltest tillsammans med sina ägare presterat något nästan ofattbart är hon en given vinnare. Och jag undrar, om vi ska få vänta 20 år till, innan en Stabij kan erhålla detta vandringspris efter sådana meriter..?

Varma gratulationer
genom Åsa Holm-Carlsson (som har instiftat priset Årets Stabijhoun)

Natides La Roux