Stabijspecialen 2015

Stabyspecialen 2015

Stabyspecialens 15-års jubileum

I år är det 15 år sedan Svenska Stabyhounklubben bildades och det är 15 år sedan den första klubbtidningen gavs ut. Och det är femtonde gången vi inbjuds att delta i Stabyspecialen. Årets jubileumsspecial inleddes med en kort presentation av deltagande Stabyhoun uppdelade kennelvis. Den som ville kunde fördjupa sig i den skriftliga presentationen och kanske hitta några ”okända” släktingar till sin hund.

Söndagen tillbringade vi på vackra Olnispagården där Mrs Diana Striegel, Nederländerna, dömde klubbens officiella utställning. 57 hundar var anmälda. Diana höll öppen kritik för alla hundarna och motiverade sin bedömning – mycket lärorikt och uppskattat. I år var det hanarnas tur att få ställa ut i regn, när det var dags för tikarna blev det uppehåll, men vi slapp i alla fall åskoväder som det blev ifjol.

Under veckan hade de drygt 70 ekipagen 66 träningspass att välja bland för 20 olika instruktörer. Några nyheter för året var bland annat balansbollsträning, nosework, ett pass bara för hanhundar och ett pass om flocken. Som vanligt fanns det möjlighet att starta på officiella prov – både viltspårprov och jaktprovets eftersöksgrenar. Några ekipage tog vara på möjligheten att göra BPH och flera gjorde en inventering av sin hund. Två inventeraraspiranter följde med Diana under veckan och fick lära sig en massa saker som på fredagen sattes på prov. Vi säger grattis till Dan Kastö och Leif Nateid som klarade provet och nu får inventera individer av vår ras.

Vad vore en Stabyspecial utan föreläsningar, skojtävling, KM, fika, grillning, tacokväll, lotter och myggor? Ja, de sistnämnda skulle vi klara oss bra utan, men övrigt vill vi ju inte gå miste om. Alla samtal och utbyte av tankar och erfarenheter. Alla skratt. Allt engagemang från våra instruktörer. Alla härliga hundar – i år var det nästan 90 Stabyhoun på plats hela eller delar av veckan. De representerade inte mindre än 31 uppfödare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Nederländerna.

Och vad vore ett jubileum utan lite guldkant? En kväll i tältet var det dags för en överraskning – alla hundförare fick varsin glittrig goodiebag med lite smått och gott i och varsin hel påse från Naturligt hundtugg – tack! Även vid utställningen delades det ut lite extra priser till de ekipage som placerade sig. Som vanligt fanns det gott om lottvinster också under veckan – ett par lotterier med bara Stabyhoun-inspirerade vinster – kul!

Stort tack till instruktörer, matlagare, frivilliga, deltagare och sponsorer – utan er – ingen Stabyspecial! Ett stort tack även till planeringsgruppen för ett fantastiskt arrangemang – inte bara i år utan flera år i rad! Vi önskar den nya planeringsgruppen lycka till och hoppas att vi ses på Stabyspecialen nästa år!