BPH och MH

Beteende- och personlighets-beskrivning hund – BPH

BPH visar Stabijens natur
Har du en Stabij så lämna den inte ensam utanför en affär när du handlar!
Din snälla och vänliga hund har nämligen inte något emot att traska iväg med en främling!
Det är en av de lärdomar man kan ta av de BPH-tester (beteende och personlighetsbeskrivning – hund) som gjorts med våra hundar.

Catharina Brandsten, Mentalopolen, kunde berätta på ett mycket välbesökt webbinarium som klubben anordnade i slutet av januari 2022 vad BPH-test är och vilka lärdomar man kan dra av testerna, både som uppfödare och ägare.

Viktigt är att testerna är lika för alla hundar och raser och att banorna också är lika, liksom att funktionärerna som utför testerna arbetar på samma sätt.

Varför ska man göra en BPH-test?
För hundägaren kan det vara en hjälp att få reda på att välja rätt ras och förstå den rasens mentalitet.
För uppfödaren ett sätt att sätta mål för aveln och avelsurval samt att värdera sin avel.
För rasklubben ger det en bra översikt över rasens mentala status. Trygga hundar mår helt enkelt bra.

Läs mer om BPH i artikeln om webbinariet i nummer 1 av medlemstidningen Stabijhoun år 2022.

Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar.


I ”Filmen om BPH” får du se samtliga moment, möta hundägare och deras hundar och höra uppfödares och klubbrepresentanters funderingar. Klicka på länken och se filmen: https://www.youtube.com/embed/Ip5LfESucME?rel=0&showinfo=0


Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

Läs mer

Mentalbeskrivning Hund – MH

Mentalbeskrivning Hund (MH) används både för att beskriva egenskaperna hos en enskild hund av brukshundsras och som ett underlag i avelsarbetet.

Mentalbeskrivning Hund, MH, består av tio standardiserade situationer där ett antal delmoment graderas i en intensitetsskala. Syftet är att beskriva hundens sociala förmåga, rädsla, aggressivitet och lekfullhet med mera. Huvudman för MH är Svenska Brukshundklubben och beskrivningen är framtagen för brukshundar.

Läs mer på Brukshundsklubbens sida: Mentalbeskrivning hund (MH) – Svenska Brukshundklubben