Caroline Maino

1 juli, 2024

SvSK anordnar träning i nosarbete och apportering i Hjärnarp för medlemmar 21-22 september 2024

Välkomna ännu en gång till två dagar med träning i både nosarbete och apportering. Både nybörjare och ni som har kommit en liten bit på väg i er träning är välkomna.

Vi kommer att ha två instruktörer i år också:

  • Linda Hjalmarsson från klubbens jaktkommitté kommer att hålla i apporterings- och släpspårsträning.
  • Robyn Cicci Adner, som var instruktör vid ett av tillfällena i samband med utställning i Kyrkekvarn, kommer att hålla i nosarbeteträningen.

Här berättar de hur träningarna under helgen kommer att se ut. Längre ner finns all praktisk information som också står i senaste medlemstidningen.

Apporterings- och släpspårsträning
med Linda Hjalmarsson

Hej mitt namn är Linda Hjalmarsson. Jag bor i Karlstad med min man och 3 stycken Stabijhountikar. Sedan jag var barn har jag haft hund i hemmet allt från jakthundar för småvilt till apporterande hundraser.

2009 kom min första hund Stabijhoun Izor till mig och min man. Han lärde mig så mycket om att vara en hundägare och vad att träna hund betyder.

Detta är mitt brinnande intresse att träna och arbeta med mina hundar!

Linda Hjalmarsson med tjejer.

Nu kommer en kort beskrivning av vad jag kommer att erbjuda er på min pass här i Hjärnarp.

Lördag Förmiddag
Apportering! Här går vi igenom alla grunder i apportering. Jag skall visa er hur jag har lärt mina Stabijhounhundar att apportera!

Bra att ha med är – en egen apporteringssak (apportbock eller dummy) samt det godaste godiset hunden vet!

Lördag Eftermiddag
Viltstig! Här kommer vi att presentera vilt för våra hundar. Nu ska de få bekanta sig med olika vilt.
Här behöver ni inte ha med något.

Söndag Förmiddag
Släpspårsträning Kort förklarat så drar man ett spår med Vilt/dummie som hunden ska spåra. När hunden hittat Viltet/dummie ska hunden apportera det tillbaka till sin förare.
Förkunskap krävs inte. För att hunden ska lyckas bör den kunna/ vilja apportera något.

Söndag Eftermiddag
Vattenapportering Vem älskar inte att bada och varför inte kombinera det med det roligaste som finns Apportera!!!Här ska vi lära/se om hunden vill gå i vatten samt simma i vatten. Vi kommer att prova att apportera i vatten. Vill man prova att apportera fågel i vatten kommer jag hjälpa er med det också.

***

Nosarbete
med Robyn Cicci Adner

Robyn Cissi Adner sitter framför några kursdeltagare.

Kursbeskrivning
Nosarbete kan vara så mycket allt från utplacerade dofter, att spåra doften av något till att söka gummibåtar eller kantareller. Alla hundar behöver få använda nosen om så bara för att leta efter sin mat – varför? Jo för att det är en grundläggande instinkt att söka föda. Men ni kan göra så många mer roliga saker med doft och få utlopp för jaktlust och mycket av överskottsenergin hos din hund. Tanken med kursen är att den ska ge bra aktivitet för hunden & utbildning för hundägaren – samtidigt som vi ger hunden en meningsfylld aktivitet och du lär dig fler och nya sätt att ge din hund mental och fysisk stimulans.

Bra att ha produkter 

  • En dyna eller bädd för hunden att ligga på när den väntar på sin tur
  • Något för dig att sitta på när du pausar
  • Rikligt med gott hundgodis, och sen lite riktigt gott godis och där till supergott godis
  • Hundens favoritleksak

Mål
Att du ska hitta aktiviteter som ger din hund härlig mental och fysisk stimulans och att du ska förstå hur du kan utveckla denna på egenhand efter kursen!

Lördag förmiddag 
Introduktion av doft (du väljer själv vad du vill att din hund ska lära sig söka allt från person, doft, olika vilt eller en viss sorts sak).

Det kan vara allt från geléhallon, kantareller till ett husdjur eller skadedjur, kong eller en doft i nosework. Hur introducerar jag och skapar intresse för dofter min hund inte är intresserad av idag?

Lördag eftermiddag 
Söka på olika höjd och olika typer av markering

Söndag förmiddag 
Sända till sök och spåra till sök.

Söndag eftermiddag 
Uthållighet, förmågan att ladda om och orka flera sök. Hur laddar du om, orkar du bättre och kan bibehålla en positiv och neutral attityd som stöttar din hund.

Här får du lära dig hur du kan tänka, planera och sätta upp mätbara mål med din hunds aktiviteter.

Studiematerial
Bra material att ha när du ska aktivera hunden hemma är:

  • En badrumspall för barn (en sådan i plast som är lätt att torka av och inte så hög) – har du en liten hund 45 cm och mindre kan ett yogablock fungera utmärkt
  • En frisbee – gärna i gummi, eller en musmatta.
  • salt & pepparkar från Ikea i metall – de håller i en livstid och går att diska ur om man vill byta doft.

***

Kostnad för detta tillfälle är 1 000 kr/ekipage, betalning görs på klubbens konto. Betala i samband med anmälan.

Anmälan görs till kassör SvSK, kassor@stabijhounklubben.se eller via SMS till +46 70 400 99 31. Meddela namn och Hjärnarp. Betala in på Pg 430 77 40-3 skriv Hjärnarp samt ditt namn som meddelande. Anmälan är bindande.

Antalet platser på träningsträffen är begränsade till 20 hundekipage. Det är först till kvarn som gäller och sista anmälningsdag är den 1/9.

Hitta dit: Övre Västersjövägen 287, 26697 Hjärnarp. Koordinater: 56.332032 13.003122

För mer information: Inger Nilsson, e-post: turagarden@telia.com , Telefon 0730-328 348.

Mat: Under dessa två dagar finns det lunch att köpa på ”Fika på Torpet” till en billig penning. Mejla Inger om du vill ha lunch. Vid allergi kontakta Inger Nilsson.
– På lördagskvällen kommer grillar att tändas och vi har en trevlig stund i goda vänners sällskap. Ta med det ni vill äta och dricka till kvällen.  

Boende: Det finns plats för er som vill ställa upp husbil/husvagn eller tält på ”Fika på Torpet”. Inger vill inte ha betalt, men sätt gärna in valfri summa på ALS-fonden Hjärnfonden | ALS – Swisha en gåva (adoveo.com)  
– Det finns några stugor i närheten att hyra. De är lite större, 6–8 personer, så prata gärna ihop er om ni kan bo tillsammans så får fler plats. Boka stugorna via: Rolf Malmqvist tel 0431–455 502 eller 0731–053 407 Johnssons stugor tel 0705-901 898.    
– På Vandrarhemmet i Hjärnarp kostar enkelrum med hund, sänglinne, handduk, frukost och slutstädning 675 kronor per natt. Dubbelrum med hund, sänglinne, handduk, frukost och slutstädning kostar 775 kronor per natt. Tel 0768-619 952.  
– I Ängelholm finns Råbocka Camping, för campingplatser. Hemsidans adress: http://rabockacamping.se/sv/
För frågor gällande stugor och rum på stugbyn intill campingen hänvisar vi till Destination Råbocka via e-post, info@rabocka.se eller deras hemsida, www.rabocka.se
21 stugor finns och 19 stugor, olika storlek och standard, där hundar är tillåtna.
Det tar cirka 20 min att köra från campingen till ”Fika på Torpet”.
– Solhälls camping finns också. Höja landsväg 76, 262 93 Ängelholm.
Telefon: 0431-804 00, solhallscamping@telia.com